There was an error in this gadget

Monday, April 19, 2010

17/4/2010- 18/4/2010

hari sabtu lepas(17/4/2010, aku ikut rombongan dari pihak laki(alif) ke kuala kangsar,perak untuk majlis pertunangan alif n alliya..perjalanan ke sana amat menyeronokkn di tambah dengan pelbagai ragam manusia yg dpt ak lihat..majlis berjalan dengan lancar.pada malam nya pula kami semua sempat mengabdikan gambar kami di masjid ubudiah,kuala kangsar n istana perak.keesokkan harinya aku bersama2 keluarga sbelah laki jalan2 cari makan n cenderahati di lumut n manjung..selepas selesai semua kami pulang ke kuala lumpur..ak sampai umah dlm kul 9 mlm..nnt ak update balik..

Wednesday, April 14, 2010

Kawan


Sekadar renungan kita bersama
Suatu cerita penyakit jiwa
Bukan sakit kat wad gila
Zahir sihat, jiwa merana
Pandanglah teman renungkan bersama
Manusia dinilai dari iman dan amalnya..
Minta petunjuk moga tak dipersia
Selagi pintu taubat masih terbuka
Isikan dada dengan ilmu agama….
Takkan merana dan rasa sengsara…
Kerana pasti kembali padaNya….
Kejauhan remang rembulan,
dedaun mengusik jendela,
mengapa lena tiada menyapaku,
sedang malam bertandang sudah,
dan embun menyiram tanah.
haruman bunga segar mengharum,
di halaman kelawar berlegar,
mengapa bukan aku itu?
marilah malam,
temanilah sepiku,
saujana alamku terbentang
mengapa………..?
tiada yang sudi bertamu ,
halaman ku kosong terbiar,
dan haruskah aku bermusafir diri,
mencari dalam remang malam……….

aku tidak pandai menulis blog

aku xde idea langsung nk tulis kat sini..ak x paham mcm ne korg leh tulis panjang2 berjela kat blog korg..klu seminggu sekali ok la jgk tp ni tiap2 hari ada je korg update mcm tulis esei..mana korg dpt idea nk menulis ni..mungkin ada sebab kot aku x suka subjek membaca time blaja dulu..(^_^)..
tp pape pun aku akan sentiasa memperbaiki mutu tulisan aku ni dari semasa ke semasa..agar korang akan terasa "enjoy" dgn blog ak nnt..


cabaran n rintangan pasti akan dilalui, jgn undur wlu selangkah terus mara ke depan..

Monday, April 12, 2010

Aku Mula Resah..

ak mula blog ak pada thn 2010 ni dgn sedikit keluhan dari ku..Hanya Allah shj yg tahu betapa resah n sukar nya kehidupan ak..ak cuba untuk berdiri dan menerima segala dugaan hidup..ak mengharapkan ada sinar-sinar dan cahaya yg dpt bersama2 ak dlm kehidupan ini..tiba2 ak teringat lagu yg sering kali bermain di pemikiran ak smasa skola dulu..lagu tu byk membantu ak untuk terus berdiri n berjuang dlm kehidupan.. agar kehidupan ak akan kembali mekar dan terus berkembang meniti kejayaan n kebahagiaan..

Syukur pada yang Esa
Rahmat Pemberian-Nya
Persaudaraan, keharmonian
Jalinkan kasih sayang
Hulurkan bantuan
Kepada yang memerlukannya

Mari kita bina satu ummah maju jaya
Mula diri, keluarga, sahabat
masyarakat dan negara

Dengan satu perjuangan
Satu arah tujuan
Di bawah rahmat Yang Esa
Kita melangkah seiringan

Satu perjuangan

Rintangan pasti melanda
Jangan undur walau selangkah
Teruskan perjuangan
Hingga ke akhirnya
Andai kau gugur
Andai kau syahid
Kau diredhai-Nya
*********************************************************